İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

T.C.

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOMİSYONU

ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve Kapsam

MADDE 1-(1) Bu çalışma usul ve esaslarının amacı; İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Engelsiz Üniversite Komisyonunun yürütülmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

MADDE 2-(1) Bu çalışma usul ve esasları; İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Engelsiz Üniversite Komisyonunun oluşturulması, görev süreleri, genel ilkeler ve çalışma ilkeleri, görev ve sorumlulukları kapsar.

Dayanak

MADDE 3-(1) 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 15. maddesine dayanılarak hazırlanan 20.06.2006 tarih ve 26204 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yükseköğretim Kurumları Engelliler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği”’nin 8. maddesine ve İzmir Kâtip Çelebi Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü’nün görev tanımına göre hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4-(1) Bu çalışma usul ve esaslarında geçen;

a)Dekan: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanını,

b)Engelli Öğrenci: Bu esaslarda geçen engelli öğrenci doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan yükseköğrenim öğrencisini,

c)Fakülte: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesini,

ç)Komisyon Başkanı: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Engelsiz Üniversite Komisyonu Başkanı öğretim üyesini,

d)Komisyon: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Engelsiz Üniversite Komisyonunu,

e)Üniversite: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesini,

f)Üyeler: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Engelsiz Üniversite Komisyonu öğretim elemanlarını ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Komisyonunun Oluşturulması, Görev Süreleri,

Genel İlkeler ve Çalışma İlkeleri, Görev ve Sorumluluklar

 

Komisyonunun Oluşturulması ve Görev Süreleri  

MADDE 5- (1) Komisyon; 1 (bir) Başkan ve üyelerden oluşur.  

(2) Komisyon üyeleri kendi aralarında komisyonun görev ve sorumluluklarını takip eden bir başkan seçer. Başkan komisyonun görev ve sorumlulukları kapsamındaki yazışma ve iletişimleri sağlamak üzere raportör, ihtiyaca göre bir başkan yardımcısı seçerek karar almak üzere Dekanlık makamına iletir. komisyon başkanı ataması Dekan tarafından gerçekleştirilir.

(3) Komisyon başkanı ve üyeleri aktif çalışmak üzere 3 (üç) yıllığına atanır. Görev süresi biten bir üye yeniden atanabilir. Görev süresi dolmadan ayrılan veya ayrılmak durumunda kalan üyenin yerine aynı usulle yeni üye atanır. Dekan değişikliği veya yeniden atanması durumunda komisyon üyeleri 60 (altmış) gün içerisinde yeniden atanır.

(4) Komisyon toplantılarında tüm komisyon üyelerinin toplantıya katılma zorunluluğu bulunmaktadır. Bir takvim yılı içerisinde üç kez izinsiz/mazeretsiz olarak toplantıya katılmayan üye gerekçesini yazılı olarak komisyon başkanına bildirir.

Genel İlkeler ve Çalışma İlkeleri

MADDE 6- (1) Komisyon, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile yılda en az 1 (bir) kez toplanır.

(2) Komisyon, katılan üyelerin salt çoğunluğu ile karar alır. Komisyonda çekimser oy kullanılmaz, eşitlik durumunda başkanın oyu iki oy sayılır. Toplantıya katılamama durumunda gecikmeksizin komisyon başkanı haberdar edilir.  

(3) Toplantı tarihi ve yeri Komisyon Başkanı tarafından belirlenerek üyeler toplantıdan haberdar edilir. Üyelerin mazeret/izin durumlarında başkan yeni tarih ve yer belirleyebilir.

(4) Komisyon kararları, tutanakla kayıt altına alınır ve karar tutanağı toplantı esnasında hazır bulunan üyeler tarafından imzalanır, tutanak Dekanlığa sunulur.

(5) Komisyon, çalışma raporlarını ve bir sonraki yıla ait planlamaları ile ilgili raporlarını hazırlar ve Dekanlık Makamına sunar.

(6) Komisyon, gerektiğinde görüşlerinden yararlanmak üzere, oy hakkı olmaksızın fakültenin diğer öğretim elemanlarını ve öğrenci temsilcilerini komisyon toplantılarına davet edilebilir.

Görev ve Sorumluluklar

MADDE 7- (1)  Engelli öğrencilerin öğrenimlerini sürdürdükleri sırada eğitim, öğretim, burs, idari, fiziksel, barınma, sosyal ve benzeri alanlarla ilgili ihtiyaçlarını tespit eder ve bu ihtiyaçların karşılanabilmesi için alınması gereken önlemleri belirler ve ortadan kaldırmak üzere çözüm önerileri sunar, gerekli düzenlemeleri için Dekanlık aracılığı ile üniversitede Engelsiz İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Koordinatörlüğüne görüş sunar.  

(2)  Engelli üniversite öğrencilerinin akademik, fiziksel ve sosyal yaşamlarını engellemeyecek biçimde öğretim programlarını düzenlemek için engelli öğrencinin devam ettiği eğitim ortamının uygunlaştırılması, engellilere yönelik araç gereç temini, özel ders materyallerinin hazırlanması, engellilere uygun eğitim, araştırma ve barınma ortamlarının düzenlenmesi konularında çalışmalar yapar.

(3) Öğrenci ve öğretim elemanlarına yönelik yayın faaliyetlerinde bulunmak, öğretim elemanlarına engellilik ile bunun getirdiği sınırlılıkları ve yapılması gereken düzenlemeleri anlatan ve bilgi veren doküman hazırlamak, bilinç düzeyini arttırmak, ilgililere danışmanlık hizmeti vermek, gerektiği durumlarda hizmet içi eğitim sağlamak gibi faaliyetler düzenler.

(4) Engellilik alanında bilinç ve duyarlılık düzeyini artırmak için program ve projeler geliştirmek, seminer, konferans ve benzeri faaliyetler düzenlemek gibi etkinliklerde bulunur.

(5) Engelli öğrencinin sınavlarla ilgili süre, mekân, materyal, refakatçi okuyucu sağlamak ve engelin doğasından kaynaklanan farklılıklara göre alınacak gerekli tedbirleri alır, düzenlemeleri yapar.

(6) Komisyon, her eğitim-öğretim yılı son toplantısında o eğitim-öğretim yılına ait çalışma raporlarını ve bir sonraki yıla ait planlamaları ile ilgili raporlarını hazırlar ve Dekanlık Makamına sunar.

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yürürlük ve Yürütme

Yürürlük

MADDE 8-(1) Bu çalışma usul ve esasları Fakülte Kurulu tarafından onaylandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 9-(1) Bu çalışma usul ve esasları hükümlerini Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı yürütür.

 

Menüyü Kapat